Çocuğun failin ailesine verilmesi Meclis’e taşındı

  • 16:01 23 Mayıs 2025
  • Siyaset
 
ANKARA - Evli olduğu erkek tarafından katledilen Hazal Mengüverdi’nin iki yaşındaki çocuğunun, failin ailesine verilmesini Meclis gündemine taşıdı. 
 
Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Qers Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, kentin Susuz ilçesine bağlı bir köyde 20 yaşındaki Hazal Mengüverdi’nin evli olduğu erkek tarafından katledilmesinin ardından çocuğunun, failin ailesine verilmesini Meclis gündemine taşıdı. Gülistan Kılıç Koçyiğit, konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na üç ayrı soru önergesi sundu.
 
Çocuğun teslim edildiği ailenin geçmişinde de kadın katliamı dahil olmak üzere ciddi suç iddiaları olduğuna dikkat çekilen önergede, alınan kararın kamu vicdanını yaraladığı ve kararın geri çekilmesi gerektiği belirtildi.
 
Önergede üç bakana şu sorular yöneltildi:
 
 “*Hazal Mengüverdi cinayetiyle ilgili olarak, failin tutuklanması, yargılanması ve ceza süreci hangi aşamadadır? Çocuğun failin ailesine teslim edilmesi kararı, mahkeme kararı mı yoksa başka hangi hukuki karar mekanizması tarafından verilmiştir?
 
*Yargı süreçlerinde çocuk koruma kararları alınırken, Adalet Bakanlığı tarafından görevlendirilen veya yetkilendirilen uzmanlar (psikolog, sosyal hizmet uzmanı vb.) sürece dahil edilmekte midir? Failin ailesine teslim kararı bu uzman görüşlerine dayanmakta mıdır?
 
*Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde failin ailesiyle çocuk temasının sınırlandırılmasına ilişkin yasal düzenlemeler ve uygulama esasları nelerdir?
 
* Failin ailesine çocuk tesliminin engellenmesi için hangi hukuki mekanizmalar kullanılmaktadır?
 
*Mahkeme kararlarında çocukların fail ya da failin ailesiyle temasının sınırlandırılmasını sağlayan koruyucu tedbirler (uzaklaştırma kararları vb.) uygulanmadığı durumlarda Adalet Bakanlığı’nın sürece müdahalesi ve denetimi nasıl gerçekleşmektedir?
 
*Kadına yönelik şiddet mağduru çocukların adli süreçlerde mağduriyetlerinin önlenmesi ve psikososyal destek hizmetlerine erişiminin sağlanması için Bakanlığınızca yapılan düzenlemeler ve protokoller nelerdir?
 
*İstanbul Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamında, çocukların şiddet mağduru olmaktan korunması ve failin aile üyeleriyle temasının sınırlandırılması gerekmektedir. Bakanlığınız bu uluslararası yükümlülüklere uygunluğu sağlamak için hangi önlemleri almıştır?
 
*Kadın cinayetleri ve aile içi şiddet nedeniyle yetim kalan çocukların korunmasında, Adalet Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında koordinasyon nasıl sağlanmaktadır?”