PKK yasağı mahkemeye taşındı

  • 16:02 21 Mayıs 2025
  • Güncel
 
HABER MERKEZİ – Almanya’da 1993’ten beri sürdürülen PKK yasağının kaldırılması için hükümete yapılan başvurunun olumsuz sonuçlanması üzerine avukatlar idare mahkemesine başvurdu.
 
1993’ten bu yana yürürlükte olan PKK yasağının kaldırılması için 11 Mayıs 2022’de Almanya hükümetine yapılan başvurunun reddedildiği açıklandı. Ret kararının ardından, yasağın iptali için Berlin İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Sürece ilişkin açıklamalar, MAF-DAD (Uluslararası İnsan Hakları ve Demokrasi Derneği) ve Civaka Azad tarafından Berlin’deki Federal Basın Konferansı binasında düzenlenen toplantıda kamuoyuna duyuruldu.
 
Basın toplantısının moderatörlüğünü MAF-DAD Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Heike Geisweid yaptı. Konuşmacılar arasında, yasa başvurusunu yapan Avukat Lukas Theune, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Sözcüsü Nilüfer Koç ve Almanya Federal Meclisi Die Linke milletvekili Ferat Koçak yer aldı.
 
‘Barış sürecine engel teşkil etmektedir’
 
Avukat Heike Geisweid, Almanya'nın Kürt toplumuna yönelik kriminalizasyon politikasını eleştirerek, “PKK’nin 5-7 Mayıs 2025’te düzenlediği kongrede kendisini feshettiği ve barış mesajı verdiği bir süreçte, Almanya'daki yasak, yaklaşan barış sürecine engel teşkil etmektedir” dedi. Alman hükümetinin yasağı, “Türkiye ile ilişkileri tehlikeye atabileceği” gerekçesiyle sürdürdüğünü hatırlatan Heike Geisweid, PKK'nin Federal Almanya Cumhuriyeti’ne karşı dava açtığını aktardı.
 
‘Yasağın kaldırılması gereklidir’
 
Avukat Lukas Theune, “PKK tarihi bir kongreyle kendini feshettiğini ve silah bıraktığını ilan etti. Almanya'daki bu yasağın kaldırılması artık bir gerekliliktir. Barış sürecinin başarıya ulaşabilmesi için Kürt hareketine demokratik alan açılmalıdır” dedi. Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısına dikkat çeken Lukas Theune, Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın bu süreci desteklediğini, ancak Berlin hükümetinin de adım atması gerektiğini vurguladı.
 
Siyasi destek çağrısı
 
Toplantıda söz alan Die Linke milletvekili Ferat Koçak, partisinin PKK yasağının kaldırılmasından yana tutumunu sürdürdüğünü belirterek, “Kürdistan ve Türkiye’de barış için bir sinyal verilmek isteniyorsa, bu doğru adımdır” dedi.
 
'Kürt tarafı büyük risk aldı'
 
KNK Sözcüsü Nilüfer Koç ise Alman hükümetinin Abdullah Öcalan’ın barış çağrısına yönelik olumlu açıklamalar yaptığını, ancak bunun pratikte karşılık bulmadığını ifade etti. “Kürt tarafı büyük riskler aldı. Hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dahi bu süreci olumlu karşıladı. Ancak Almanya’daki PKK yasağının sürdürülmesi bizim için anlaşılır değil” sözleriyle eleştiride bulundu.
 
Nilüfer Koç, Berlin’i barış sürecini desteklemeye, süreci engelleyen tutumları terk etmeye çağırarak, “Buna, barış için çalışan herkesin serbest bırakılması da dâhildir” dedi.