
‘Özgür Düşünceler’ yayında: Entelektüel direnişin dijital sesi
- 14:33 14 Mayıs 2025
- Güncel
HABER MERKEZİ - Kapitalist modernitenin yol açtığı krizlere karşı “entelektüel ve bilimsel direnişin dijital üssü” olarak tanımlanan Özgür Düşünceler yayına başladı.
Kapitalist modernitenin yol açtığı krizlere karşı entelektüel sessizlik yerini dijital bir direniş platformuna bırakıyor. Bugün yayın hayatına başlayan “Özgür Düşünceler” sitesi, kendisini “entelektüel ve bilimsel direnişin dijital üssü” olarak tanımlıyor.
Türkçe ve Kürtçe dilinde yayın
Özgür Düşünceler, Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki dilde yayın yapıyor. Site; video, podcast, hakkımızda, iletişim ve içerik arşivi gibi temel bölümlerden oluşuyor. İçerikler; Reddit, X (Twitter), TikTok, Instagram, Facebook, YouTube ve Spotify gibi sosyal medya platformlarında da paylaşılacak.
Dijital alan, düşünsel direnişin yeni cephesi
Site tanıtım metninde, sistem krizine karşı entelektüel sorumluluk çağrısı öne çıkıyor: “Ölüm kampları, atom bombaları, çevresel yıkım, kitlesel işsizlik ve yeni hastalıklarla kıyamet eşiğine gelmiş bir dünyadayız. Entelektüellik bu gerçeklikten soyutlanamaz. Amacımız yalnızca yanlışı eleştirmek değil; doğru ve güzel olanı da yaşama geçirmek.”
Parçalanmış bilgiye karşı bütüncül hakikat arayışı
Pozitivist bilimin parçalama eğilimine karşı, hakikatin bütünselliğine dayalı bir anlayışla yola çıkan platform, kapitalist bilgi tahakkümüne karşı alternatif bilme biçimlerini savunuyor. Bilimin yeniden ahlaki ve politik toplumla bağ kurması gerektiği vurgulanıyor.
Toplumsal mücadeleye ışık tutan kategoriler
Site, toplumsal dönüşümün birçok alanına temas eden çeşitli kategorilere sahip. Bu kategoriler şunlar: Abdullah Öcalan, Hakikat Rejimi, Demokratik Siyaset, Kadın, Ekoloji, Ortadoğu, Gençlik, İnançlar, Komünal Ekonomi, Kültür-Sanat, Kürdistan, Özsavunma ve Medya-Propaganda
Her bir kategori, bilgi üretmenin ötesinde bir bilinç ve eylem alanı yaratmayı hedefliyor.
Özgür akademi geleneğine yeni bir halk
Tanıtımda, Grek-İonya düşüncesinden Rönesans’a, Frankfurt Okulu’ndan 1968 gençlik hareketine ve 1990 sonrası feminist, postmodern ve ekolojist çıkışlara uzanan entelektüel miras da ilham kaynağı olarak gösteriliyor.
Amaç ‘Demokratik, Ekolojik ve Kadın Özgürlükçü Bir Toplum’
“Özgür Düşünceler”, yalnızca bir düşünce sitesi olmanın ötesinde, demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir toplumsallığın bilgi temellerini inşa etmeyi amaçlıyor.
Siteye ulaşmak için şu linki tıklayabilirsiniz.